Sous vide koken is een techniek waarbij vacuüm verpakte producten op een constante en relatief lage temperatuur in een waterbad worden gegaard, wat een gunstig effect heeft op de smaak, textuur en voedingsstoffen van het product.
Naast het behoud van vitamines en structuur is het grote voordeel van sous vide koken dat je heel precies de temperatuur kunt instellen. De minimale tijd wordt bepaald door de dikte van het product, namelijk de tijd die het product nodig heeft om de benodigde warmte tot in de kern te laten komen.
Door de warmte worden de eiwitten omgezet waardoor het product gaart; laat je het product langer (dan de minimale tijd) in het water liggen is er niets aan de hand, de temperatuur wordt namelijk niet hoger en de eiwitten worden niet verder omgezet dus het product gaart niet verder.
Je hoeft het dus niet in de gaten te houden en hebt alle tijd om de overige gerechten klaar te maken, of om gezellig tijd met je gasten door te brengen in plaats van in de keuken te staan.
Nadat het product (met name vlees of vis) gegaard is moet het vaak nog wel even een kleurtje en korstje krijgen door het heel kort op hoog vuur (of op de BBQ) om en om te bakken.
Door de komst van de zogenaamde sous vide stick is deze manier van koken ook voor de thuiskok binnen handbereik gekomen. De stick kun je op elke pan of bak plaatsen, en deze zorgt ervoor dat de temperatuur constant wordt gehouden én dat het water zachtjes wordt gecirculeerd. De recente sticks zijn via wifi of bluetooth aan te sturen.
Hieronder vind je een link naar een gerecht dat met behulp van de sous vide stick is gemaakt: