tijden en temperaturen zijn richtlijnen, elke (merk) slowcooker is anders
TIPS SLOWCOOKER
Vocht
Wees een beetje zuinig met het toevoegen van vocht. Omdat er tijdens het slowcooken maar heel weinig vocht verdampt en er veel vocht uit de producten komt, kun je uitgaan van zeker de helft minder vocht (in vergelijking met het bereiden in een gewone pan).
Deksel
Over het algemeen zit een deksel op een slowcooker wat losser dan gebruikelijk zodat -in het geval dat er veel teveel stoom is opgebouwd- dit kan ontsnappen. Misschien een beetje raar omdat slowcookers erom bekend staan dat er maar heel weinig vocht verdampt; het laagje condens dat zich rond de deksel-rand verzamelt zorgt namelijk ook voor een afdichting.
Houd het deksel zoveel mogelijk op de pan, elke keer dat het deksel van de pan is kan het kan 15-30 minuten duren voor de pan weer op temperatuur is. Dus vaak de deksel ervanaf halen heeft invloed op de temperatuur en dus bereidingstijd.
Indien je de inhoud van de pan even wil omroeren doe dit dan pas na 3 uur; de pan heeft die tijd namelijk nodig om goed op temperatuur te komen.
Maak je brood o.i.d. in de slowcooker er wil je geen neerslag van condens, doe dan een theedoek tussen de pan en het deksel; de condens komt nu in de theedoek terecht in plaats van op je gerecht.
Veel of waterige saus?
Haal het laatste uur het deksel van de pan om vocht te laten verdampen.
Bind de saus met maïzena (leng eerst aan met een beetje water) of allesbinder.
Witte aanslag in de binnenpan
Ook al maak je de binnenpan goed schoon, het kan voorkomen dat er witte aanslag ontstaat. Dit is een reactie van eiwit en kan geen kwaad, door de binnenpan een beetje in te wrijven met wat olie voorkom je de aanslag en verwijder je dit.
Grootte ingrediënten
Zorg ervoor dat de ingrediënten die dezelfde kooktijd nodig hebben ongeveer even groot zijn voor een gelijktijdige garing..
Zorg ervoor dat de ingrediënten die langer nodig hebben maar dezelfde tijd in de pan gaan juist kleiner zijn.
Kruiden en specerijen
Wees niet te zuinig met het kruiden van je gerecht; omdat het gerecht een lange tijd in de slowcooker zit kunnen de kruiden en specerijen wat vlakker van smaak worden.
Maar voeg verse (zachte) kruiden pas in het laatste uur/half uur toe, omdat er anders teveel smaak verloren gaat.
Melkproducten
Pas op met melkproducten: deze kunnen (door de lange bereidingstijd) gaan schiften. Je kunt dat voorkomen door deze pas in het laatste uur/half uur toe te voegen.
Aanbraden
Je kunt vlees en kip etc van te voren even aanbraden om het te karamelliseren, soms is dit lekkerder voor het eindresultaat, maar het hoeft niet.
Er zijn slowcookers die ook een sauteerfunctie hebben of waarvan de binnenpan op het (gas)fornuis kan.
Opwarmen van voedsel
Gebruik de slowcooker niet om voedsel op te warmen, omdat het een lange tijd duurt voor de pan op temperatuur is kan hierdoor bacterie-groei ontstaan.
Is het eerder klaar dan verwacht dan kun je de pan op 'warm houden' zetten. Vaak wordt deze functie automatisch ingeschakeld na afloop van de ingestelde kooktijd.
Geen grote temperatuursverschillen
De binnenpan kan niet goed tegen grote temperatuursverschillen, vanuit de koelkast meteen in de slowcooker, of vanuit de warme slowcooker in een ijsbad, kan zorgen voor barsten in de binnenpan.