Hoe zet je een eigen recept op je Monsieur Cuisine? Klik hier voor de handleiding.
Kookinzet (mandje):
Heel fijn malen in de MC (bv suiker of kruiden) zonder stof happen? Zet de kookinzet (mandje) erboven in de mixkom. Je kunt ook nog een vochtig keukenpapiertje tussen de mixkom en het deksel doen.
Bij gerechten die zonder maatbeker in de deksel worden bereid (braden) kun je het mandje bovenop het deksel zetten tegen eventuele spatten.
Hakken en vermalen
Snij vooraf de producten (die gehakt moeten worden) net zo groot als de opening in het deksel, dat is het beste formaat voor de messen om te verwerken.
Hakken doe je met het programma Aangepast koken met snelheden tussen 5 en 10. Hoe fijner hoe hoger de snelheid. Hak je meerdere soorten groenten in 1 keer voor bijvoorbeeld een salade, begin dan met het hardste product.
Grof hakken: Aangepast koken | 8 sec | snelheid 7
Vlees: max 300 gr (ingevroren in blokjes van 3 cm): Aangepast koken | 5 sec | snelheid 8 (2 tot 3 keer herhalen)
Paneermeel: 100 gr droog brood in stukken: Aangepast koken | 20 sec | snelheid 8
Kaas : max. 500 gr in stukken en goed gekoeld, zet het eventueel 30 minuten in de vriezer.
harde kaas (zoals Parmezaan): Aangepast koken | 10 - 15 sec | snelheid 10
minder harde kaas (Gouda): Aangepast koken | 10 - 12 sec | snelheid 6
Heel luchtig pureren (bijvoorbeeld bij soep maken) bereik je door op een langzamere snelheid te beginnen en na een paar seconden op te hogen: van stap 6 naar stap 8 naar stap 10.
Suiker
Poedersuiker maken: 100 - 500 gram witte of bruine suiker.
Aangepast koken | 1 min | snelheid 10
Vanillesuiker maken: 200 gram suiker, 1 vanillestokje (in stukken, kan mét of zonder merg)
Aangepast koken | 15 sec | snelheid 10
Chocolade (max. 250 gr)
Tot poeder malen om te smelten: Aangepast koken | 15 sec | snelheid 10
Donkere chocolade smelten: Aangepast koken | 4 min | snelheid 2 | 40 °C
Witte chocolade smelten: Aangepast koken | 4 min | snelheid 2 | 40 °C
Grof hakken: Aangepast koken | 8 sec | snelheid 6
Fijn hakken: Aangepast koken | 8 sec | snelheid 8
Boter smelten: Aangepast koken | 2 min | snelheid 1 | 60 °C
Stoomgaren (vast ingestelde temperatuur van 120 °C)
Ga uit (tenzij in een recept anders is beschreven) van 1000 gr vocht tot 30 minuten kooktijd. Voor elke 10 minuten kooktijd meer voeg je nog 150 ml. vocht extra toe, maar zorg dat je de maximaal toegestane hoeveelheid niet overschrijdt. Hou tijdens lange bereidingstijden de hoeveelheid vocht in de gaten en voeg indien nodig extra toe.
Stoomgaar-opzetstuk:
Het platte opzetstuk kun je bv gebruiken voor wat zachtere producten als visfilet, kipfilet en omelet.
Het diepe opzetstuk voor grote porties groenten of vlees, maar ook een hele kip of vis en harde groenten zoals wortels en aardappels.
Asperges kun je het beste in het diepe opzetstuk leggen: begin dan met 2 asperges kruiselings onderin te leggen en verdeel de rest hierover heen. Dan kan de lucht beter circuleren.
Stoomgaartijden (Richtlijnen)
Vis:
Dunne filets: 12 min.
Dikke filets: 20 min.
Bevroren vis : 20 - 25 min.
Gevogelte:
Reepjes: 12 min.
Filet: 15 - 25 min. (ligt aan hoe dun de filet is)
Hele kip: 60 - 70 min.
Groenten:
Harde groenten (aardappel, wortel): 20 - 30 min.
Anders (courgette etc.): 10 - 15 min.
Rund- en varkensvlees:
Runderlappen (1 - 1,5 kg): 80 min.
Dunne filets: 20 min.
Reepjes: 15 min.