Hieronder verzamelen wij handige tips en weetjes.
Fond over? Doe het in een ijsblokjesvorm of in een plastic ijsklontjes-zak en vries in. Ideaal om een klontje door de jus te doen. Het helpt om een klein trechtertje te gebruiken om de fond in zo’n plastic ijsklontjes-zak te doen. Dit kun je ook doen met overgebleven jus!
Werk je met een kernthermometer en moet het product nog rusten? Hou er dan rekening mee dat de temperatuur tijdens het rusten nog 1 à 2 graden stijgt.
JE GERECHT IS TE ZOUT, TE ZOET, TE PITTIG, TE ZUUR? (bron www.culy.nl)
Wanneer je gerecht te zout is kun je iets zuurs toevoegen zoals citroen of azijn. Je kunt ook melk, room, yoghurt toevoegen. Wanneer het een saus of soep betreft kun je verdunnen met water of een aardappel meekoken, het zetmeel neemt zout op.
Is je gerecht te zuur dan kun je als tegenhanger iets zoets toevoegen: rietsuiker, honing of agavesiroop of iets zouts zoals sojasaus of zout. Bij een gerecht als tomatensoep of tomatensaus kun je een wortel meekoken, een schepje appelmoes of een theelepel baking soda toevoegen.
Is het te pittig kan zuivel (yoghurt, kookroom, creme fraiche, kokosmelk), zuur (sap van een citroen of limoen of azijn) of zoet (rietsuiker, honing, agavesiroop) helpen.
Te zoet kan ook en dan kan iets zuurs (sap van een citroen of limoen, azijn of witte wijn), iets pittigs (chilisaus, chilivlokken, cayennepeper) of iets zouts (sojasaus of zout) helpen.
TIPS VOOR VLEES:
Haal voor je vlees gaat bakken het vlees een uurtje van te voren uit de koelkast.
Wil je vocht toevoegen als je vlees aan het bakken of stoven bent voor jus of saus, gebruik dan geen koud vocht want daar schrikt het vlees van waardoor het taai kan worden (tip van Onke Maas).
Voeg, om vlees extra mals te laten worden, een zuurtje toe zoals azijn, tomatenpuree of wijn (tip van Onke Maas).
Heb je vlees gebraden en heeft dat een lekker krokant korstje maar moet het vlees nog even rusten? Leg het dan op een rooster of op een paar vorken die je om-en-om neerlegt. Zo ligt het knapperige korstje niet slap te worden in de sappen die tijdens het rusten uit het vlees kunnen lopen.
Gecondenseerde melk (blikje) is in elke supermarkt te vinden, meestal van Friesche Vlag. Het staat niet bij de melkproducten maar bij de Oosterse producten (waar ook o.a. de kokosmelk te vinden is).
Heb je citroenen over? In stukken gesneden citroenen kun je drogen in een dehydrator of een Ninja multicooker of zo invriezen.
Je kunt ook de citroenen uitpersen en het sap in een ijsblokjesvorm of in een plastic ijsklontjes-zak invriezen. Zo heb je altijd vers citroensap op voorraad.
Bananen die bijna overrijp zijn? Snij ze in stukjes en vries ze in; ideaal voor het maken van smoothies. Overrijpe bananen kun je ook goed verwerken in een bananenbrood.
Risotto maken? Probeer dit eens in een hogedruk pan; echt er gaat een wereld voor je open. Super easy, super makkelijk en minstens zo goed als je suf roeren in een pan. Kijk bij dit recept voor de werkwijze, je kunt hiermee variëren door spekjes of porcini (eekhoorntjesbrood) toe te voegen.
Verse kruiden over?
Wanneer je voor een recept verse kruiden nodig hebt, maar ze niet allemaal gebruikt: droog deze dan. Dit kan in een dehydrator, in een Ninja multicooker of grill of in een gewone oven (met de klep op een kier).
Je kunt ze ook met een beetje olijfolie in een ijsblokjesvorm doen en invriezen, zo heb je altijd een smaakmaker in huis (tip van Onke Maas).
Eendenvet na het bakken van een eendenborst over?
Dit kun je in de koelkast bewaren; het is heerlijk om dat te gebruiken om aardappeltjes in te bakken.
Pompoen snijden is altijd een heel karwei. Het gaat heel makkelijk als je de pompoen 15 min bij 160 gr in de oven legt. Je mes gaat er dan heel gemakkelijk door.
Een pan met kunststof handgrepen kan in de oven wanneer je de handgrepen goed in aluminiumfolie inpakt.
Om te zorgen dat een pan niet overkookt kun je er een pollepel op leggen.
Uien snijden zonder te huilen
Als je uien doet snijden en je hebt daarbij last van tranende ogen , moet je voordat je begint met snijden een slok water in je mond nemen( niet doorslikken). Je kunt dan snijden zonder dat je last hebt van tranende ogen. Raar maar waar!!
Voeg voor krokant gebakken aardappels wat baking soda toe aan het water waarin de aardappels worden gekookt. Afgieten en even goed met de pan schudden en op een hete bakplaat, met wat olie erover, de oven in.
Een thee-zeefje (knijper) is ook heel handig om gelijkmatig cacao-poeder over een gerecht te strooien.
Maar je kunt het ook gebruiken (net zoals een thee-ei) om de kruiden voor een stoofgerecht in te doen; dan hoef je naderhand niet meer op zoek naar dat verdwaalde kruidnageltje!
Breng boerenkool-, andijvie- of groene koolstamppot op smaak met een lepeltje azijn en een beetje mosterd (tip van Onke Maas).
Eiwitten over? Je kunt er bijvoorbeeld meringues van maken maar je kunt ze ook invriezen in een ijsblokjesbakje. Ze hoeven maar even te ontdooien en je kunt ze 3 maanden bewaren in de vriezer.
Eigelen over? Ook voor overgebleven eigelen zijn er diverse recepten te vinden, zoals zelfgemaakte mayonaise. Maar je kunt ze ook invriezen. Dan moet je ze eerst nog wel behandelen met zout of met suiker, zodat de structuur niet verandert. Op 100 gram eidooiers voeg je 6 gram zout of suiker toe. Je kunt ze 3 maanden in de vriezer bewaren.
Restje mayonaise in de fles? Doe er wat marinade/saus/azijn/water/soja saus/kruiden naar smaak bij en je hebt een heerlijke sladressing en je hoeft je restje mayonaise niet weg te gooien (tip van An Nouck).
Restje tomaten- of curryketchup in de fles? Doe er een beetje water erbij en gebruik dit om het vlees af te blussen (tip van Els Smits).
Een ander smaakje aan je azijn? Kijk hier eens naar de bieslookazijn van An Nouck.
Makkelijk je werkblad met bloem bestuiven? Gebruik een lege bus van de poedersuiker (schrijf er wel iets op of plak een sticker om vergissingen te voorkomen ;-) tip van An Nouck.
Hoe maak je je saus dikker als deze (nog) te dun is? Klik hier voor wat tips!
Hoe krijg je mooie, droge rijstkorrels: zet de rijst eerst een uurtje in water. Giet het water er vervolgens af en doe er schoon water op, net zoveel als een vingerkootje boven de rijst en koken maar (tip van Magda Bakker).
Luchtig roerei krijg je door bruisend water (Spa Rood) door de eieren heen te kloppen. Ongeveer 1 el op 2 eieren. Het water verdampt tijdens het bakken, maar de luchtbelletjes zorgen voor meer lucht in het roerei.
Bosui over? Zet het witte deel met de wortels in een laagje water en ververs regelmatig het water. De bosui blijft gewoon doorgroeien en je hebt dus lang plezier van 1 bosje bosui!
Vochtige bladerdeegbodem? Door de vulling kan het gebeuren dat de bodem van het bladerdeegpakket vochtig wordt tijdens het bakken. Wat daarbij goed kan helpen is het op een pizzasteen in de oven te bakken (tip van Debby Den Dekker).
Glazuur te zacht? Zorg dat het glazuur koud is, zet het eventueel 30 minuten in de vriezer, dan is het beter te verwerken.
Is gist nog te gebruiken? Meng wat gist met 1/2 tl suiker en 2-3 el lauw water (37 graden). Wanneer dit mengsel na ongeveer 10 minuten schuimt dan is de gist nog actief.
Bewaar de schillen van uien, wortels, kontjes van bleekselderij en vries deze in. Wanneer je een zelfgetrokken bouillon wilt maken kun je dit mee laten trekken voordat de bouillon wordt gezeefd (tip van Onke Maas).
Heb je geen deegroller in huis? Gebruik een wijnfles (tip van Onke Maas)
Hoe reken je uit wat de kooktijd van pasta(soort) moet zijn als je het onder hoge druk bereidt? Klik hier voor de uitleg (tip van Ania Visser).
Hoe reken je uit wat de kooktijd van rijst(soort) moet zijn als je het onder hoge druk bereidt? Klik hier voor de uitleg (tip van Ania Visser).
Makkelijk vis ontschubben? Snijd een wortel diagonaal door en gebruik het snijvlak om de vis te ontschubben. Klik hier voor een filmpje.